Кристалина Георгиева за риска от рецесия, част 1

Кристалина Георгиева, председател на МВФ

18:00 | 23 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Кристалина Георгиева, благодаря Ви много за това, че разговаряте с Bloomberg. Какъв ден! Каква седмица! Толкова много внимание беше отделено на инфлацията. Все по-висока инфлация. Може да е достигнала своя връх, но централната банка е изключително агресивна. Притеснявате ли се, че те правят твърде много в този момент?

Най-важният сигнал, който те трябва да изпратят в този момент е, че инфлацията ще се понижи. Защо това е важно? Защото, когато нямаме ценова стабилност, това се отразява на растежа. И най-важното - това се отразява върху бедните хора. Така че е най-важно да се внесе увереност, че можем да се справим с тази висока инфлация.

Разбира се, всички ние следим данните. Как се отразява това на икономиките? Засега в Съединените щати икономиката е устойчива. Пазарът на труда е устойчив. Така че борбата с инфлацията трябва да продължи. Ще видим действията на Европейската централна банка. Те вървят в същата посока. Това, за което ние във Фонда сме особено притеснени е какво е отражението върху останалата част от света. Когато лихвените проценти се повишават, когато доларът поскъпва, за много нововъзникващите пазари в развиващите се икономики това увеличава трудностите, с които се борят.

И мисля, че по-високият курс на долара е едно от най-големите притеснения за развиващите се пазари и, честно казано, за световните пазари.

Да.

Трябва ли централната банка да действа повече като централна банка за света?

Да. Централните банки наистина трябва да използват всичките си инструменти, особено суаповите линии. Така че, когато те затягат паричната политика, в същото време да осигуряват глобална стабилност. Така че имаме две добрини. Едната е, че развиващите се пазари ще бъдат чудесни в изграждането на резерви. Погледнете ситуацията например в Индия. Да, Индия трябваше да използва някои от тези резерви в тази среда на висок долар и високи лихвени проценти. И резервите се понижиха от 600 млрд на 500 милиарда. Това все още е много солиден предпазен механизъм.

И второ, имаме МВФ, който да се намеси, когато държавите са в затруднение. От 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, 16 държави дойдоха при нас с искания за програми. И това е около 90 милиарда. Може би не всички програми ще се осъществят, но има много голяма вероятност повече държави да дойдат и ние сме готови за това.

Отваряме нов прозорец в спешното ни финансиране на света. Очаквам да го одобрим. Това ще осигури жизненоважна ликвидност, подкрепа за платежния баланс на страните, които или се борят да купуват суровини или като Украйна се борят да изнасят. И все още разполагаме с около 700 млрд. за отпускане на заеми.