Водорасли вместо пластмаса, част 2

Пиер Паслие, съосновател и съуправляващ Notpla

14:22 | 23 септември 2022
Обновен: 14:30 | 23 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Кое ви накара да се насочите към океана?

Мисля, че беше просто интерес от наша страна, защо не можем да направим нещата да приличат повече на природата. И когато осъзнахме, че щом тези неща ще се озоват в океана, можем да решим проблема, защото имаме нещо, което принадлежи на океана. Така или иначе имаше нещо, което беше интересно.

И когато се замислиш, животът се е зародил в океаните. Водораслите са били там толкова дълго. Заради разнообразието им, има около 12 000 вида водорасли, всички те имат свой собствен ДНК, много са различни. Някои видове водорасли са толкова различни, колкото гъба и мечка. И това е спектърът при водораслите.

Някои от морските водорасли растат много бързо. При някои опити в лабораторията те пораснаха и ние анализирахме данните от тях. Това е един от най-бързо растящите организми на планетата. Като погледнете, имате и много добавена стойност в сравнение с нещата, които растат на сушата. Не се нуждае от сладка вода, не изисква какъвто и да е тор. И наистина е култура с нулеви ресурси. Просто я оставяте да расте.

С по-голямото индустриализиране на водораслите, има ли отговорен начин да се отглеждат и да се пренесат в открития океан?

Това е голямото предимство на отглеждането във ферма – може да се пренесат допълнителни водорасли на места, където може би ще изчезнат или ще се смесят с околната среда. Но има много мъртви зони, където водата не се смесва, хранителните вещества не текат и няма много живот в тези части от океана. А морските водорасли може да бъдат първият фактор, който да спре рестартирането на тази система и да върне разнообразието.

Страхотно! Благодаря Ви. Ще отида в лабораторията ви и ще разговарям с Луиз, която ще ме научи на повече неща за водораслите.

Вижте ТРЕТА ЧАСТ на видеото.