Филип Лейн призова за стабилни темпове на покачване на лихвите

Джулиет Сали, Bloomberg Сингапур

12:00 | 30 август 2022
Обновен: 12:52 | 30 август 2022
Преводач: Мария Попова

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн призова за стабилни темпове на покачване на лихвите в борбата с рекордната инфлация. Той смята, че това ще помогне за преодоляването на негативните последици. Коментарът изглежда е реакция срещу негови колеги, които подхвърлиха идеята за увеличение от 75 базисни пункта на заседанието следващата седмица.

Британският министър на финансите Надим Захави заяви, че работи по допълнителни мерки за справяне с растящите сметки за електроенергия. Той каза, че особено по-дребните бизнеси ще се нуждаят от подпомагане. Надеждите са това предложение да даде летящ старт на новия министър председател, който бъде избран следващата седмица.

"Знаем, че трябва да се направи повече, защото до декември, януари и разбира се през новата година тези сметки вероятно ще нараснат още и затова подготвям възможности за новия премиер, така че да може да направи много повече" каза Захави.

Съединените щати поискаха контролирано спиране на окупираната от руснаците ядрена централа Запорожие в Украйна. Те казват, че това е най-безопасният ход заради продължаващия обстрел около най-голямата европейска атомна централа. Международната агенция по атомна енергия провежда инспекция на централата. Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че ситуацията остава опасна.

Нов доклад подчертава ползите от редовното пиене на черен чай. Британците, които пият на ден по няколко чаши English Breakfast или Earl Grey са с понижен риск от смърт в сравнение с онези, които рядко пият чай. Проучването е проследило почти половин милион души в продължение на 14 години. Пиенето на значителни количества чай се свързват с нисък риск от сърдечно съдови заболявания и инсулти.