САЩ твърдят, че са по-близо от всякога до споразумение с Иран

Вони Куин, Bloomberg

15:30 | 23 август 2022
Обновен: 15:39 | 23 август 2022
Преводач: Мария Попова

Саудитският министър на енергетиката, принц Абдулаизиз Бин Саламан заяви, че ОПЕК и неговите партньори вероятно ще бъдат принудени да намалят производството тъй като пазарът на фючърси все повече се разминава с фундаментите. Пред Bloomberg той е казал, че силната волатилност смущава базовите функции на пазара. Саудитска Арабия е най-големият производител на петрол в ОПЕК+. Групата ще заседава следващия месец, за да разгледа производствените си цели.

От американския държавен департамент казаха, че споразумението за ограничаване на ядрената програма на Иран е все по-близо до подновяването си. Говорител на администрацията на Байдън заяви, че скоро ще има официален отговор пред Европейския съюз, който вече описа позицията на Иран като разумна. Съединените щати смятат, че отпадането на исканията на Техеран е окуражаващ сигнал. Сред тях е искането за отмяна на определението на Революционната гвардия като терористична организация.

Израелската централна банка изненада повечето икономисти като обяви най-голямото повишение на лихвите от две десетилетия. Основната лихва беше повишена от 1,25 до 2%. Централната банка повишава лихвите за четвърто поредно заседание – най-продължителния цикъл на затягане от 2008 насам. Опитът е да се изпревари инфлацията, която се ускори на фона на икономическия подем.

Водещият американски експерт по заразни болести, чието име всички повтаряха по време на пандемията ще напусне поста си в края на годината. Доктор Антъни Фаучи ръководи Националния институт по алергии и заразни болести от 1984 като е съветвал седмина президенти за всяка сериозна епидемия от ХИВ кризата през ебола и зика. Осемдесет и една годишният Фаучи заяви, че напуска, за да отвори нова страница в кариерата си.