Дванадесети пореден месец на търговски дефицит за Япония

Вони Куин, Bloomberg

15:40 | 17 август 2022
Преводач: Мария Попова

Япония отчита дванадесети пореден месец на търговски дефицит, което сочи, че пречките пред икономическото възстановяване си остават. Разликата е нараснала до 10,7 милиарда долара през юли, а йената продължи да поевтинява. Високата цена на вноса, особено за енергия и храни може да охлади активността на вътрешния пазар. Износът бавно се възстановява, но остават притесненията около основни пазари като САЩ, Европа и Китай.

Украйна каза, че започва серията атаки срещу Русия в окупирания Крим. Това беше казано след като експлозия унищожи руски склад за амуниции на черноморския полуостров и седмица след подобен взрив в руска въздушна база. Москва нарече атаката „саботаж“. Руската телевизия съобщи, че около 2 хиляди души са евакуирани от  района.

Бившият премиер на Кения, Одинга отхвърля резултатите от изборите през изминалата седмица. Той заяви, че ще предприеме конституционни стъпки към оспорване на официалните резултати. Уилиям Рито беше обявен за избран президент с 50,5% от гласовете, а Одинга получи 48,9%. Съдебен спор и забавяне в полагането на клетва на новия лидер представлява риск за политическата стабилност в най-голямата африканска икономика.

Китайският премиер Ли Къцян поиска от ръководителите на шест ключови провинции да подсилят мерките за растеж. Според националната телевизия, той е провел заседание в Шънджан с ръководителите на провинции като е поискал да подкрепят потреблението и да предложат повече фискална подкрепа чрез емитиране на облигации. Твърди се, че Ли е признал за трудностите заради карантината и е казал да се търси баланс между контрола над вируса и икономическия растеж.