Байдън подписа закон за данъците, климата и здравеопазването

Вони Куин, Bloomberg

12:23 | 17 август 2022
Преводач: Мария Попова

Президентът подписа и превърна в закон мащабния проект за данъците, климата и здравеопазването. Това е важна законотворческа победа за демократите преди междинните избори през ноември. Законът променя ценообразуването при лекарствата и въвежда минимум от 50% данък за корпорациите. Байдън заяви, че законът за намаляване на инфлацията е най-значимият за САЩ ангажимент за смекчаване на климатичните промени като с него се инвестират 374 милиарда долара.

Китайският пратеник в САЩ предупреди Вашингтон да не подценява решимостта на Пекин по въпроса за Тайван. Посланик Дзин Дон заяви, че визитата на председателя на Конгреса Нанси Пелоси е създала сериозен смут и че подобни визити нарушават договорености между двете държави. Посланик Дзин отхвърли аргумента, че членовете на Конгреса действат независимо като каза, че те трябва да се съобразяват с американската външна политика.

Bloomberg научи, че ЕС счита реакцията на Иран по съживяването на ядреното споразумение от 2015 за „конструктивна“. Официален източник заяви, че ЕС се консултира със САЩ за следващите стъпки. Спасяването на тази договореност може да отвори вратите на глобалните пазари за иранския петрол. САЩ запазват мълчание по проекта, но представител на държавния департамент каза, че основните проблеми са решени като цяло.

Украйна намекна, че стои зад серията атаки срещу Русия в окупирания Крим. Това беше казано след като експлозия унищожи руски склад за амуниции на черноморския полуостров и седмица след подобен взрив в руска въздушна база. Москва нарече атаката „саботаж“. Руската телевизия съобщи, че около 2 хиляди души са евакуирани от  района.