Постпандемичното възстановяване на британската икономика спря

Лизи Бърдън, Bloomberg

13:07 | 12 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Икономистите очакваха свиване на британската икономика през второто тримесечие и се оказаха прави. Свиването е 0,1% спрямо предишното тримесечие и всъщност това е по-добре от очакваното. Повече ще ни каже Лизи Бърдън. Кажете ни повече. По-добре е нали?

Да, съвсем малко по-добре и напълно в духа на очакванията на икономистите. Малко над 0,1%, вместо 0,2% спад.

Причината на спада е понижение в производството и услугите.

Имаме намаление в здравните услуги заради приключването на тестовете и ваксинациите.

Имаме понижено потребление в търговията на дребно поради кризата с високите разходи на живот.

И накрая е националният празник за Платинения юбилей на кралицата, тържествата на 70-годишнината от възкачването й на трона и почивните дни доведоха до слаби резултати като повлече водещите сектори на производството.

В бъдеще Bloomberg Economics очаква ръст през третото тримесечие просто защото нямаме извънредни почивни дни. Наистина става въпрос за технически детайл.

Това означава, че няма да имаме две последователни тримесечия на негативен икономически ръст, което означава, че засега Великобритания избягва рецесията, която ако помните Bank of England прогнозира миналата седмица, че ще започне през четвъртото тримесечие.

Тази дълга и лека рецесия, очаквана във Великобритания.

Лизи, искам да питам за видеото ти с чийзбъргъра в Туитър и обсебеността ти от McDonald’s. Но понеже говорим за пазари, продуцентите ми казаха да говорим за данните. Как се отразяват данните на състезанието за лидер на консервативната партия? Ако успееш да включиш и хамбургери в отговора си, силно ще ме впечатлиш.

Бургерът на McDonald’s символизира на увеличението на цената на чийзбургера за пръв път от 14г., което е симптоматично за инфлацията, пред която е изправена Великобритания във всякакви ежедневни продукти.

Това е в центъра на надпреварата за лидерския пост на консерваторите.

Как двамата кандидати ще решат проблема с последиците от инфлацията за потребителите.

Лиз Тръс казва, че рецесията не е неизбежна. Снощи имаше още дуели между двамата кандидати, Лиз Тръс и Риши Сунак. Интересното е, че икономистите на Bloomberg Economics казват, че дори и Лиз Тръс да намали данъците с 14 млрд паунда, както предлага, все още ще има рецесия.

Може да не е така дълбока, може да не доведе до 2% спад в ръста, но все пак ще стигне 1,3%.