Meta затваря руска ферма за тролове, част 2

Бен Нимо, Глобално разузнаване на заплахи, Meta

16:45 | 6 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Като цяло колко ефикасни са руските кампании за дезинформация през последните няколко месеца в хода на войната в Украйна?

Свалили сме около половин дузина различни руски операции, които бяха насочени срещу Украйна напоследък, откакто започна войната. Като цяло това, което видяхме е, че имат затруднения да постигнат реално участие на хора, но също така, че продължават да опитват. И сега е моментът да задържим натиска. Това, което наистина трябва да направим, е да гледаме на тези операции като на урок. Трябва да се поучим от тях. И трябва да продължим да търсим, защото знаем, че подобни заплахи няма да изчезнат. Трябва да се отнасяме сериозно към тях. И всеки път, когато намерим нещо подобно, трябва да обясним на хората, какво е това. Ето как работи. Ето какъв вид е съдържанието, което те прокарват. Ето как работят. Този път те не бяха много добри в това, което правеха. Но ние трябва да се подготвим за следващия път. Като разузнавачи, винаги трябва да сме готови за това.

Говорите ли директно с други големи технологични компании Apple, Google, Ticktock, Twitter за координиране на усилията на този фронт?

Всеки път, когато правим доклад за заплаха като тази, споделяме с партньори от индустрията, споделяме с изследователи, с обществеността. Докладваме за тези неща. И това е защото установихме, че те влияят на операциите. Те са малко като мухъла, който расте върху къщата ви. Расте най-добре на тъмни места. И когато ги откриете, има две неща, които наистина трябва да направите. Трябва да ги почистите, но трябва и да хвърлите светлина върху тях. Трябва да ги преместите на светло място. Винаги установяваме, че колкото повече можем да споделяме информация за тези операции, толкова повече ще накараме хората да осъзнаят как те се държат. И за тях е по-трудно да се върнат.