Неом, град на бъдещето или фантазия

Вивиан Нереим, Bloomberg

16:00 | 22 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

В пустинята на Саудитска Арабия, между назъбени планини и блестящото Червено море се намира град на бъдещето или поне една идея за град на бъдещето.

От повече от пет години следя плановете на Саудитска Арабия да построи футуристичен регион, наречен Неом. Това е красива местност, но пет години по-късно все още няма какво да се види освен пейзажа.

Проектът на стойност 500 млрд. долара обхваща площ с размерите на Белгия. Той е дело на 36-годишния престолонаследник Мохамед бин Салман, понякога наричан MBS.

По същество това е държава в държавата, построена от нулата и вдъхновена от научната фантастика. Заобиколена е от пустиня, но според официални представители до 2030 г. ще се захранва единствено от възобновяема енергия и ще бъде дом на милиони хора.

MBS иска Неом да диверсифицира икономиката на кралството, да развива нови технологии и по същество да революционизира градския живот. Това е голяма задача дори за един почти абсолютен владетел, който разполага с 620 млрд. долара.

Ръководителите на Неом казват, че са заети с разработването на стратегията си за изцяло ново общество и че тази година ще започнат същинското строителство.

Вижда се, че са поставили основите в няколко области и в целия обект има десетки хиляди работници.

Има и около 2000 офис служители от цял свят, които живеят в лагер за временно настаняване, заобиколен с бодлива тел.

Това е много далеч от киберпънка, наситен с идеи, върху които работи Неом с холивудските дизайнери на продукции и международни архитекти, които изготвят планове за различни неща като летящи превозни средства и гигантско пространство вътре в планината с формата на куб.

И така, какво ще бъде бъдещето на тази футуристично видение?

През последните няколко години десетки ключови служители напуснаха Неом, оплаквайки се от токсична работна среда, фантастични и безумни разходи. Репресиите на престолонаследника срещу инакомислещите също изплашиха някои инвеститори, а оспорваният процес на преместване на много от местните жители на района е стигнал до насилие и арести.

Трудно е да се каже как ще изглежда Неом след пет или десет години, предвид тези предизвикателства.

Поддръжниците му казват, че Дубай също е бил обект на подигравки преди да се превърне в световен център. Критиците му казват, че това е високомерие. Дело на репресивен автократ с намерение да остави нещо след себе си.