Самърс: Такава инфлация не се намалява бързо

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

18:30 | 18 юли 2022
Обновен: 20:16 | 18 юли 2022
Автор: Мария Попова

Оптимист ли сте, че можем да намалим инфлацията от 9,1% сравнително бързо?

Напълно ясно е, че има някои фактори като случилото се с цените на бензина, които биха ни насочили към спад в инфлацията. Но ако разгледате основните измерители на инфлацията, ако разгледате така наречените усреднени стойности или гама от индикатори, те ще ви покажат, че това е доста всеобхватна експанзия на инфлацията.

Моето тълкувание, благодарение на видяното през последните 60 години е, че такава инфлация не се намалява напълно без известно разхлабване на икономиката. Нивото на незаети работни места в икономиката, съотношението на свободните места спрямо безработицата е почти изравнено и в момента имаме прегряла икономика. Така че, трябва да изминем още път, за да стигнем до неутрална територия.

Преди няколко десетилетия, вие и Мартин Фелдстийн написахте труд, в който той се позовава на измерванията за рецесия на бюрото за икономически изследвания. Как правим избор на дефиницията за рецесия, на силата на рецесията? В момента всички се упражняват по темата, не съм виждал такива гадания, такива разигравания. Пояснете как вие дефинирате рецесията и с какъв магнитуд може да ни сполети?

Класическата дефиниция за рецесия е широко измерен, многомесечен спад в редица икономически индикатори на активността. Това е нещо, което се оценява от бюрото за икономически изследвания. Има една грубо приблизителна оценка, която мнозина икономисти използват, която е: две поредни негативни тримесечия. Смятам, че има разумна вероятност от около 50%, през първите две тримесечия да имаме негативен ръст.

Но според мен това само по себе си не е достатъчно, за да се твърди, че има рецесия, защото се подхранва от търсене, което намалява запасите и търсене, което привлича внос. Но определено има реален риск да има рецесия тази година и още по-голям риск да има през следващата година. Бих казал, че вероятността от рецесия през следващите две години е много висока - над 50 или дори над 75%.

Не виждам причина задължително за има рецесия като тази през 1982 или по време на голямата финансова криза. Но няма да е и лесно и бих предложил като приблизително сравнение рецесията от 2000 след спукването на дот ком балона.