Джил от Goldman: Рецесията не е основния ни сценарий

Гърприт Джил, макро стратег, Goldman Sachs Asset Mgmt

14:30 | 5 юли 2022
Обновен: 14:30 | 5 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ми повече какво мислите? Къде откривате рецесия в САЩ?

Основните ни очаквания не са за рецесия.

Очакваме монетарната политика да продължава да се затяга. Но както призна Джеръм Пауъл миналата седмица на конференцията на ЕЦБ в Синтра, очаква се понижение на темповете на ръст и има надежда ръстът да остане позитивен. Без обаче да има гаранции за това.

Може да има техническа рецесия, но важното като говорим за инвестиционния пейзаж и възможностите във фиксираната доходност, това е мащабът и характеристиките на тази рецесия.

Очаквате ли някакво смекчаване на американския пазар на труда? По-късно тази седмица излизат данните за заетостта и знам, че за някои хора ще бъде основното, което ще следят.

Интересното е, че затягането на монетарните политики от централните банки става на фона на икономика, която вече показваше признаци на нормализиране на ръста, особено в индустриалния сектор.

Сега имаме ръст на разходите за живот, които ще започнат да се отразяват и на сектора на услугите.

Но централните банки започнаха да повишават агресивния тон. Например Фед се очаква да направи ново повишение от 75 базисни пункта този месец.

Смятаме, че централните банки се опитват да смекчат трудовия пазар. Искат да го забавят доколкото компаниите да ограничат плановете си за наемане, без да предизвикат големи съкращения.

Има толкова голяма несигурност, че ще трябва да следим внимателно данните. Очакванията са безработицата да остане стабилна, но създаването на нови работни места да се успокои.