Европа е изправена пред хаос с пътуванията, част 1

Лора Райт, Bloomberg

20:00 | 4 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какви смущения изпитва транспортният сектор това лято и защо?

Успях да се измъкна навреме, защото стачките в сектора на пътуванията заплашва възстановяването, което индустрията очаква от пандемията.

Стачките в лоукост авиокомпаниите като Ryanair, easyJet и стачка на летище Шарл де Гол в Париж, както и националната стачка на влаковете във Франция след подобни действия тук, във Великобритания и наземния персонал на Хийтроу – всички те имат едно общо: заплащането.

Работниците усещат как заплатите им са изяждани от инфлацията.

Потребителската инфлация в еврозоната е 8,7% за година.

Последните британски данни показват 9,1%.

Работниците искат да бъдат справедливо компенсирани в трудната макроиокономическа ситуация в момент на бум на търсенето.

В допълнение бяха обявени намаления на капацитета на летища и авиокомпании, които се борят да обработват нормализирания брой пътници.

За летище Схипхол в Амстердам спадът ще бъде 20% в най-натоварения  летен период. За Гатуик и British Airways – съответно 11% и 10%.

По време на пандемията много работници напуснаха индустрията. Те си намериха работа на други места и не искат да се връщат във волатилния сектор.

По данни на IATA Заетостта в по света в авиосектора е бил 2,9 млн души през 2019г и се очаква да стигне 2,7 до края на 2022г. Това означава 200 хиляди души по-малко.