Самърс открива повишен риск от рецесия през 2022

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

15:00 | 4 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

С вас говорихме доста за вероятността за рецесия тази и следващата година. Вие казахте, че догодина има по-голяма вероятност за това. И казахте, че тази година не е така вероятно при данните, които излизат. Според вас те показват рецесия или значителен спад. Дали рецесията не идва по-бързо, отколкото очаквате?

Мисля, че рискът от рецесия през 2022г е значително по-висок, отколкото бих очаквал преди 6 или 9 седмици.

Вижте, данните за първото тримесечие излязоха. Те са негативни за БВП. Много анализатори вярват, че второто тримесечие, което сега приключи, също ще има негативни данни за ръста на БВП.

Не е официалната дефиниция на рецесията, но често хората казват, че има рецесия при две поредни тримесечия на негативен ръст.

Според мен има почти 50 на 50 шанс или по-малко да сме имали вече две поредни тримесечия. Затова трябва да кажем, че шансовете рецесията вече да е започнала през 2022г значително се увеличиха.

Имаме още време да структурираме икономиката. Аз изобщо не съм убеден в това. Но краткосрочните рискове определено се повишиха. Имахме нещо такова в докладите. Преди бяха само Target, но сега идват съобщения и от други търговци, от производители на полупроводници, които показват доста драстично намаление в търсенето и доста значително повишение на свръх наличности, което от своя страна ще доведе до разпродажби. И до намаляване на търсенето на производство.

Така че тези динамики, водещи към спад определено са по-видими отпреди.