Кишида може да спечели мнозинство на вота на 10 юли в горната камара

Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг

11:30 | 4 юли 2022
Обновен: 13:40 | 4 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ново проучване на общественото мнение в Япония показа, че управляващата коалиция е близо до постигане на мнозинство на изборите следващата неделя за горна камара на парламента. Проучването на Nikkei показа, че либералдемократичната партия на премиера Фумио Кишида и нейните съюзници ще вземат над 63 от 120-те места в камарата. Това показва, че опонентите на Кишида не успяха да спечелят от слабата йена и проблемите с разходите за живот.

Аржентина обяви Силвина Батакис за нов министър на икономиката след оставката през уикенда на Мартин Гусман. Тя бе министър на икономиката на провнинция Буенос Айрес от 2011 до 2015г. Гусман се оттегли след натиск заради посоката на икономиката и инфлация над 60%. Внезапната оставка породи съмнения дали Аржентина може да изпълни програмата си с МВФ за 44 млрд долара.

Основателят на Amazon Джеф Безос критикува президента Джо Байдън за призива в Туитър бензиностанциите да намалят цените. Безос каза, че изказването на Байдън е или заблуда, или дълбоко неразбиране на основните пазарни динамики. В отговор Белият дом съобщи, че повишените цени на бензина не са основна пазарна динамика, а пазар, който предава американските потребители.

Американските летища се опитват да се справят с най-големия брой пътуващи на почивка от началото на пандемията. 4,65 млн пътници бяха регистрирани в петък и събота в САЩ. Това е почти 3% повече от 2019г. По данни на Flightaware 16000 са закъснели от петък.

Хиляди бяха принудени да напуснат домовете си в Сидни и около него заради проливните валежи. 18 спасителни операции бяха проведени през нощта след като 3 големи реки излязоха от коритата си. На населението бе наредено да избягна ненужните пътувания. Метеорологичната обстановка върви към нормализиране, но синоптиците очакват все още 120 мм валежи за Сидни.