Пауъл: След пандемията светът е воден от различни сили

Джеръм Пауъл, председател на Фед

12:30 | 30 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Съгласен ли сте, че като гледате сложността и несигурността, дали и преди не е било така зле, но сме забравили? Или това е новата граница?

Съгласен съм с всичко, което Огюстин каза за институционалния напредък. Но бих добавил следното: стигнахме период на дезинфлационните сили по света – глобализацията, застаряващото население, ниската производителност, технологиите и живяхме в този свят, в който инфлацията не беше изобщо проблем за повечето напреднали икономики през по-голямата част от времето.

След пандемията живеем в свят, в който икономиката е водена от съвсем различни сили. Знаем го. Това, което не знаем е дали ще се върнем към нещо, което изглежда повече или по-малко като това, което имахме преди. Подозираме, че ще бъде нещо смесено.

Но междувременно преживяхме поредица от шокове в предлагането. Имахме много висока инфлация по света и определено във всички напреднали икономики. И на позицията на Огюстин, научихме се как да се справяме с това. Работата ни в случая на Фед е да намерим ценовата стабилност и максималната заетост в тази нова икономика и с тези нови сили.

Това е съвсем различно упражнение от това, което правехме в последните 25г, въпреки че целите са едни и същи.