Nike като показател за американския потребител

Понам Гоял, Bloomberg

15:58 | 29 юни 2022
Обновен: 19:59 | 29 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Можете да започнете откъдето пожелаете, но ще съм ви благодарен, ако започнете с това, което се случва с тези запаси?

Да, запасите са високи и не сме изненадани до голяма степен, защото го чуваме през последните два месеца от търговците на дребно в целия свят. Двадесет и три процента.... Би било интересно да разберем каква е позицията им по отношение на запасите. Колко от тях са софтуерни и колко от тях са облекла, защото ако разгледате цифрите в детайли, продажбите на софтуер бяха все още са много силни. Но дрехите са малко по-слаби. Така че, ако ръстът е от страна на обувките, няма да бъдем толкова притеснени. Но това е предимно за облеклото. Тогава бихме могли да очакваме повече отстъпки. А това никога не е добре за маржовете, както и за марката, нали? Защото не искате да карате клиентите отново да се научат да пазаруват с отстъпки стоки на Nike.

Какво е състоянието на американския потребител?

Смесено е. Ако погледнете цифрите за продажбите в Северна Америка, въпреки че имаха ръст от 3% в сравнение с прогнозата за 1,4%.  Продажбите в Северна Америка бяха по-ниски от очакваното. Спаднаха с 5% спрямо прогнозираните 3 процента.

Това беше очаквано. Понижението наистина дойде главно от Европа, Близкия изток и Африка и се повиши с 20% спрямо 9,6%. Прогнозата за Китай е много по-слаба. Спад от 20%, което до голяма степен се дължи на локдауна поради ковид. Ще бъде интересно да се види какво ще кажат по време на отчета за локдауна, който сега се надяваме, че до голяма степен ни се размина. И ако търсенето отново се повиши там.

Да поговорим за Китай, за по-големите приходи от Китай от 1.56 милиарда долара. Прогнозата беше за 1,74 милиарда долара. Очакваше се да бъдат слаби. Какво е вашето мнение?

Да, мисля, че е определено по-слабо от очакваното. Бих искало да ги чуя да кажат това.

По принцип това е дъното и Китай сега просто ще започне да се развива оттук нататък.

Чухме го от някои марки по-рано през месеца, когато говореха как в Китай ограниченията се разхлабват и хората там започват да отново пазаруват.

Така че добре е ако Nike излезе и каже това-отново на отчета. Би било окуражаващо.

Но аз съм много повече разтревожена за Северна Америка. Обстановката тук е силно  инфлационна. Те имат голям бизнес с Китай. Всички много говорим за Китай.

В Китай е съсредоточен 18% от бизнеса им. Така че Северна Америка е много по-голяма част от бизнеса им. И аз бих искала да знам как Северна Америка стои в този отчет, докато се движим към следващата финансова година.