Чен от Goldman за пазара на литий

Трина Чен, главен анализатор за основни материали и земеделие в Китай, Goldman Sachs

12:00 | 28 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Очевидно спот цената на литиевия карбонат и подобни скочи до небето тази година с около 70% или дори повече. При отстъплението сега, ще видим ли някаква корекция или наистина ли е това положението?

Основният мотив зад тази оценка е, че забелязахме много агресивна реакция в предлагането на металите за батерии. Особено на литий.

Това се различава от ситуацията при много други суровини.

Ние смятаме, че това ще доведе до голямо несъответствие между предлагане и търсене в следващите години на глобалния пазар на литий.

Повишението на предлагането, което забелязваме, идва от Австралия до Южна Америка, но изненадата е от Китай.

Разширяването от Китай в следващите години според нас ще бъде почти 20% от глобалния пазар на литий. Това е основният фактор за съобщението ни за края на бичия пазар за металите за батерии.

Ако погледнем дългосрочно, имаме ли достатъчно никел, литий и особено кобалт на земята, за да отговори на търсенето? Ако някой от тези три суровини предстои да се изчерпи, май цената й ще има само една посока.

Да.. В следващите 5-10г. всички ще трябва да помислим какво ще бъде предлагането. Изглежда, че ще имаме достатъчно предлагане в следващите 10г.

Междувременно трябва да се доверим на индустрията. Например има някои химически производства, които започнат да изключват кобалта и по-редките ресурси.

Но в дългосрочен план ще се развие рециклирането на батерии. Ние направихме едно проучване в началото на годината и прогнозирахме, че 85% от глобалното предлагане в дългосрочен план ще идва от рециклиране на материали.

Така че определено има начини да се реши въпросът.

Но в краткосрочен план наистина трябва да следим дали цените не стават твърде окуражителни за предлагането, при положение, че няма препятствия и затова и пуснахме този кол за свръхпредлагане в следващите няколко години.