Г-7 обявява неограничена подкрепа за Украйна

Анмари Хордън, Bloomberg

11:52 | 27 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Лидерите на Г-7 прекараха цял ден в баварските Алпи в обсъждане на начина, по който да окажат подкрепа за украинците и да се справят с растящите вътрешни проблеми като инфлация и по-високи енергийни разходи. Според проектодекларация, която Bloomberg видя, те ще се ангажират да осигурят неограничена подкрепа за Киев, включително хуманитарна, финансова и политическа помощ.

Според комюникето тази помощ ще се предоставя – цитирам – колкото е нужно.

Тази формулировка е много важна, защото много от тези лидери очакват войната да продължи още и някои страни като Германия и Франция дори дават знак, че евентуално са отворени за преговори за примирие.

Докато обсъждат още санкции за Русия и как да се предостави тази помощ за Украйна, Г-7 говорят и за проблеми у дома.

Всички страни са изправени срещу по-високите потребителски цени и особено за ежедневните продукти, както и срещу цената на бензина.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че трябва да се проведе наистина откровен разговор за последиците от това, което става заради натиска срещу отделните приятели и партньори, населението на тези страни, било под формата на цени на енергията или храните.

В понеделник президентът Зеленски виртуално ще се присъедини към групата, както вече научихме от външния министър  Димитро Кулеба, който поиска още санкции срещу Путин.

Този призив бе отправен след като рано сутринта в неделя много ракети паднаха в центъра на Киев, включително и върху жилищна сграда.

От Бавария, Анмари Хордън, Bloomberg.