МАЕ предупреждава за глобалното търсене на петрол, част 1

Торил Бозони, директор „Петролни пазари“ в МАЕ

11:50 | 16 юни 2022
Преводач: Мария Попова

Какво означава това за цените на петрола? Ще бъдат ли те проблем и колко високи могат да станат?

В нашия доклад отбелязваме, че търсенето на петрол очевидно отслабва. Високите цени и слабата икономическа прогноза намаляват търсенето. Забелязваме признаци на забавяне при горивата за транспорт.

През тази година предлагането на петрол нарасна и може да отговори на търсенето. Но с началото на 2023, ОПЕК+ ще се сблъска с ограниченията си в капацитета, търсенето, особено в Китай ще се възстанови и пазарът изглежда силно затегнат, а буферите, запасите и резервния капацитет в производството и рафинирането ще се свият. Затова пазарът изглежда затегнат.

Предвид настоящата ситуация и вероятността от скок в цените, какво се надявате да постигне президентът Байдън при визитата си в Саудитска Арабия?

Видяхме, че в началото на месеца ОПЕК+ се съгласи да увеличи и ускори излизането от производствените ограничения, които трябваше да приключат през септември. Сега виждаме малко по-значителни увеличения през юли и август и това е добре дошло за силно затегнатия пазар. Резервният капацитет на ОПЕК+ е концентриран основно в Саудитска Арабия и емирствата и повишеното производство от тези пазари ще бъде наистина добре дошло.

Какво би излекувало пазара? Ако не е допълнителното производство, то доколко ще помогне връщането към експлоатация на някои рафинерии?

Очакваме с края на операциите по поддръжката на рафинериите в Европа и САЩ, а скоро и в Азия, където очакваме силно възстановяване в работата на рафинериите до края на август с до 3 и половина милиона барела дневно, това ще помогне за облекчаване на напрежението на пазара.

С настъпването на 2023 предвиждаме връщането към експлоатация на редица рафинерии в Африка, Близкия Изток и Китай в края на тази и началото на следващата година. Това също ще намали напрежението, което наблюдаваме в момента на продуктовите пазари.