Пазарите не са сигурни какво се случва с инфлацията

Пол Кристофър, директор „Глобални пазарни стратегии“ в Wells Fargo Investment Institute

15:46 | 10 юни 2022
Преводач: Мария Попова

2024 е малко далечна и ако сте дългосрочен инвеститор ще разиграете времевото си предимство. Добре е на пазарите да използвате подхода на осредняване на покупната стойност през 2022, 2023 и 2024 в зависимост от получените данни. Същността на отговора ми е, че е твърде рано за решения дали ще има орязване на лихвите през 2024. Все още не знаем какво ще се случи през 2023, така че възползвайте се от дългосрочните предимства, ако сте такъв инвеститор и използвайте осредняването на покупната стойност независимо какви ще са данните след две години.

Тезата е, че ако има рецесия или значително забавяне пазарите ще реагират, но те ще го направят тази година, а не през 2023 или 2024. Ще го направят тази година. Да видим първия ход в играта. Първо е забавянето. За момента може да инвестирате в качество, но ако използвате  подхода на осредняване на покупната стойност, то щом пазарите се повишават, вие ще купувате евтино, а когато след време Фед намали лихвите, все едно дали ще е през 2024 или не, то пазарите ще реагират на това, ще започнат да се покачват и тогава вие ще съберете печалбите  от евтините покупки.

Ние сме в момент, когато цените на акциите падат, а доходността по облигациите расте, тоест те са в обратна корелация. Намирахме се в тази ситуация през по-голямата част от пролетта. После нещата се обърнаха – акциите се понижаваха и доходността по облигациите се понижаваше, което е по-нормалния модел. Сега този модел отново се преобръща към едно обратно съотношение – цените на акциите падат, а доходността по облигациите расте. Това е сигнал за тревогата на пазарите, че не са сигурни какво става с инфлацията – дали е стигнала върха си или не. Това е негативен сигнал за инвеститорите и още веднъж подсилва нашия призив да се търси качество, особено при покачването на доходността по облигациите и поевтиняването на акциите.