Президентът Байдън ще пътува за Саудитска Арабия

Сю Кийнън, Bloomberg

11:17 | 3 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Президентът Байдън ще пътува за Саудитска Арабия, за да възстанови отношенията с кралството, докато настоява за по-ниски цени на газа с цел изолация на Русия. Според Ню Йорк Таймс Байдън ще се срещне този месец с престолонаследника принц Мохамед Бин Салман и с лидери на други арабски държави. Планът показва промяна в отношението на Байдън, който по време на предизборната си кампания обеща Рияд да стане парий след убийството през 2018г на дисидента Джамал Хашоги.

ЕС одобри шестия пакет санкции за Русия. В него е включена частична забрана за руския петрол. Това стана след като Унгария се отказа да блокира сделката. ЕС ще наложи най-суровата мярка за покупки на руски суров петрол по море след 6 месеца и за рафинирани продукти след 8 месеца. Засега доставките на петрол по тръба ще продължат като жест спрямо Унгария и други страни без излаз на море.

ОПЕК+ ще отвори по-бързо кранчето на петрола в близките месеци като знак за напредък в отношенията със САЩ. Белият дом приветства сделката след месеци на дипломатически натиск над саудитците да увеличат производството. Умереното повишение покрива по-малко от 1% от глобалното търсене за юни и август. Фючърсите на WTI поскъпнаха над 116 долара за барел в знак на скептицизъм спрямо повишението на производството.

Китайските власти обещаха мерки за стимулиране на ръста след премиерът Ли Къцян призова да се избегне свиване на икономиката. Представители на Министерството на финансите казаха, че ускоряват връщането на ДДС и ще облекчат възможностите за малки компании да кандидатстват за държавни поръчки. Централната банка също обеща монетарната й политика да подкрепи ръста.