Ирландският премиер за Brexit, войната в Украйна

Микеал Мартин, премиер на Република Ирландия

15:39 | 30 май 2022
Обновен: 21:03 | 30 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н премиер, знаем че Европа се опитва да намали зависимостта си от руския нефт и газ. И, разбира се, Ирландия прави същото. Но в този преход към възобновяеми енергийни източници Вие също така, предполагам се сблъсквате с високи цени. Всъщност този преход може да ви струва 30 процента повече. Влияе ли това на прехода ви към ВЕИ?

Не. Основното ни предизвикателство по отношение на прехода към възобновяеми енергийни източници ще бъде структурното планиране на доставките. Работим в тази насока. Създадохме рационализирана рамка за планиране на развитието на офшорни вятърни централи в Ирландия. За следващото десетилетие голямата инвестиция в Ирландия ще бъде офшорната вятърна енергия. Ние сме едно от най-ветровитите морски крайбрежия, особено западното крайбрежие и в света. Така че вятърът е петролът на Ирландия и ще разработваме в дългосрочен план. Със сигурност до 2030 г. искаме да изнасяме енергия и това е нашата амбиция. Това, на което ни учи войната в Украйна и останалата част от Европа, и когато президентът фон дер Лайен показва графиките на стената, е че има само един път. Това е пътят към възобновяемите енергийни източници. Ще удвоим усилията си в тази посока, независимо от огромния натиск върху цените на изкопаемите горива и енергийните въпроси. Смятам, че това всъщност е вододел в прехода от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници. И всъщност виждам ускоряване и намаляване на зависимостта от петрол и газ.

Тази война също така води до ескалираща инфлация и струва на хората много мъка. Предполагам, че има цена на кризите в момента. Дали ще се влоши, преди да се подобри?

Мисля, че ще бъде много трудно до края на годината и вероятно ще се влоши до края на годината. Но все пак правителствата предприемат мерки за намаляване на натиска върху хората. Но войната оказва влияние и тя има много аспекти. Путин знае какво прави по отношение на създаването на терор в Украйна. Това доведе до огромна хуманитарна криза. Най-тежката след Втората световна война, енергийна криза, а сега и значителна хранителна криза, която може да доведе до глад. Когато съчетаете липсата на износ от Украйна, по отношение на зърно и т.н. с други като сушата в Африканския рог и т.н., сме изправени пред много трудни сценарии в международен и глобален план в бъдеще. Но трябва да удържим, защото залогът са нашите основни ценности на демокрацията, свободата на словото, свободата на медиите. И аз искрено вярвам в казаното от президента Байдън, че пред нас има много сериозно предизвикателство пред нас, които са демократични държави със сходно мислене и които ценят тези ценности срещу авторитарните режими и тези, които искат да унищожат свободните медии, които искат да подкопаят страната или с оглед на обществото, свободата на мнението. Това са ценности, които могат да ни бъдат отнети от авторитарните лидери по-бързо, отколкото може би си мислим. Основни са за нашите народи, които не искахме тази война. Но въпреки това последиците от нея ще се усетят от всички нас във всички общества в Европа. Но след като имаме ясна визия за това защо заемаме такава позиция, тогава мисля, че хората ще го приемат и ще се възползват, ще го подкрепят, за да се уверят, че можем да устоим на този натиск и да излезем по-силни и по-добри след това.