Михол Мартин: В геополитически план Обединеното кралство, Ирландия, САЩ трябва да бъдат в синхрон

Михол Мартин, министър-председател на Република Ирландия

15:30 | 30 май 2022
Обновен: 21:01 | 30 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н премиер, смятате ли, че Обединеното кралство действа добросъвестно? Смятате ли, че Обединеното кралство е знаело точно какво подписва, когато подписа протокола през 2019 г?

О, да, знаеха какво точно подписват. И в действителност цялата документация би потвърдила това. Последиците от Брекзит, но също така и последиците от протокола. И именно британският министър-председател препоръча протокола и търговското споразумение на парламента на Обединеното кралство, който впоследствие ратифицира международния договор с Европейския съюз.

А сега правителство на Обединеното кралство наистина е решило да посочи, че обмисля да се откаже от договора и да подкопае този международен договор едностранно.

Сега това не е начинът, по който демокрациите и държавите със сходно мислене обикновено се държат и аз искам да призова правителството на Обединеното кралство да преговаря с Европейския съюз.

Те заявиха, че са готови да преговарят, но сега поставят друго искане, че ако не могат да се откажат, няма да продължат с това споразумение така или иначе.

Казахте, че всички възможности са на масата. Какво имахте предвид? Дали предоговарянето изобщо е вариант?

Не. Когато споменах предоговаряне, това беше в контекста на отговора на Европейския съюз на Обединеното кралство за едностранното въвеждане на законодателството, за да се отърве от споразумението, което са сключили със Съюза и да го развали. Европейският съюз заявява, че ще има предвид всички възможности относно начина, по който ще отговори на Обединеното кралство, ако това се случи. Разбира се, ние не искаме да се стига дотам. Всички преживяваме много неща...Тези дни разговарях с представители на украинското правителство например. В Украйна се води ужасна война срещу украинския народ, която засяга цяла Европа. Обединеното кралство добре проведе политиката си относно украинската война. Давам кредит на доверие на правителството за ръководството му в това отношение. Но в геополитически план Обединеното кралство, Ирландия, Съединените щати трябва да бъдат в синхрон по големите въпроси. Тези въпроси не бива да бъдат предмет на спорове като този. Могат да бъдат разрешени. Сигурен съм в това. Познавам детайлите и те могат да бъдат разрешени, ако има воля от всички страни да ги разрешат и бих се обърнал към британското правителство наистина да сътрудничи с Европейския съюз и чрез вице-президента Марос Шевчович, който е изключително гъвкав по отношение на въпроса.