Aramco: Пазарът е балансиран, част 1

Амин Насър, директор на Aramco

12:05 | 27 май 2022
Обновен: 15:09 | 27 май 2022
Преводач: Силвия Грозева


 

Като гледате търсенето и предлагането на петрол, как виждате цените? Ще се повишат ли?     

Цената на петрола е функция винаги на фундаментите на търсенето и предлагането. Цените винаги ще реагират на търсенето и предлагането.

В този момент равновесие ли имаме? Крехко равновесие?

Не, днес пазарът е балансиран. Днес е балансиран. Но много се говори за наличието на свободен капацитет и т.н. Това е проблем.

Колко още може да расте търсенето с отварянето?

Оказахме се след пандемията изправени пред силен подем с отварянето на икономиките. Силно търсене. Предлагането не успя да отговори на толкова силно търсене след ковид.

Забелязваме сега в някои страни понижение на търсенето, но например в САЩ има повече ръст на търсенето на транспортни горива. Някои региони, където все още има локдауни, там търсенето се забавя.

Но като цяло пазарът е добре снабден.

Може ли да прогнозирате ситуация, в която търсенето е толкова голямо, че няма да има достатъчно предлагане и цените ще стигнат до 150 долара?

Не искам да говоря за цени, но днес нямаме много свободен капацитет. Той е 2% по-малко. На пазар със 100 млн барела, това е много малко. Обикновено пазарът е спокоен, когато в случай на някакъв вид смущение някъде по света, този свободен капацитет ще се задейства и ще снабди пазара.

В момента се понижава бързо, след като ОПЕК+ пуска по 400 хиляди барела допълнително на месец. Много скоро ще живеем в свят, в който 100 млн барела или повече няма да е свободен капацитет.

Това тревожи ли ви? Че няма да разполагате с този буфер? И че цените ще скочат, защото предлагането ще бъде намалено?

Винаги подсигуряваме достатъчно резервен капацитет на пазара, който да разсее всякакви смущения. Много смущения има в различни части по света. Този свободен капацитет винаги помага. В момента говорим отдавна как липсата на инвестиции не носи допълнително предлагане на пазара. Няма много инвестиции.