Рийд Хофман: Бъдете по-дисциплинирани с наемането и разходите

Рийд Хофман, Greylock Partners

12:30 | 16 май 2022
Обновен: 12:52 | 16 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ще стигнем и до книгата, но нека започнем с настроението. При цялото това брожение на пазара, понижението на оценките, проблемите с набирането на финансиране, какво е настроението на компаниите за рисково финансиране?

Определено мисля, че настроението се развали. Очаква се още волатилност, не по-малко. Но от друга страна технологиите остават много силни и ще са такива в бъдеще.

Затова въпросът е следният: „За Бога! Излизане от технологиите! Сега ще има по-малко финансиране, няма да е толкова лесно, няма да има толкова капитал на разположение, за някои бизнеси ще се набира финансиране по-трудно, отколкото за други“.

Оправете се с това и внимавайте. Проверете си балансите, проверете всичко.

Ние продължаваме да вярваме, че технологиите и технологичните инвестиции от година на година ще имат все повече финансиране и промени в индустриите по света.

Стив Саразино ми каза, че милиони хора ще си загубят работата в технологичния сектор и това ще бъде голям шок за индустрията. Съгласен ли сте?

Като цяло не. Но не защото не мисля, че на света има редица свръхнадути компании с разходи над приходите. Публичните компании трябва да покажат, че са дисциплинирани в оперативните маржини и печалбата. Така че ще има уволнения, но капиталът ще продължи да тече. Технологиите са бъдещето.

Например хората, които бъдат уволнени в една компания може да получат други три предложения за работа в други компании, които наемат.

Изобщо не е толкова драматично. Няма да има – олеле, толкова хора ще останат на улицата. По-скоро ще има търсене на таланти и компании, на бизнес, който или има повече капитал, или повече приходи.

Други ни казаха, че трябва да затегнем коланите, да намалим разходите, да правим това, от което има смисъл. Вие какво казвате на компаниите от вашия портфейл? Кои са трите ви опорни точки?

Зависи от компанията. Ако става дума за такава с дълбоки капитали, добри приходи и ръст, а една от разликите, по които отличаваме добрите от слабите фирми са инвестициите в посоката, в която вървят.

Същото е когато LinkedIn през 2008г казаха, че има шанс да инвестират в бъдещето. Затова когато една компания получи шанс да го направи.

От друга страна са тези, които още се чудят дали продуктът им отговаря на пазара. Казват, че не знаят как ще тръгне или че не искат да поддържат темповете на ръст и ще си оставят още месеци, за да подберат пазарите, на които искат да набират бъдещия си капитал. Там бъдете по-дисциплинирани с наемането и разходите.