Morgan Stanley: Очакват ни бурни води

Сет Карпентър, гл. глобален икономист в Morgan Stanley

16:52 | 11 май 2022
Преводач: Мария Попова

Сигурна съм, че инфлацията е в центъра на вниманието ви в момент. Смятате ли, че през настоящия месец можем да видим началото на обрата?

Мисля, че имаме много добър шанс това да се окаже важният месец. Но ни очакват доста бурни води. За мен няма да е толкова важна стойността на общата инфлация или 12-месечната промяна, а по-важни ще са отделните компоненти.

Дали ще видим признаци на облекчение при цените на основните потребителски стоки със затихването на търсенето? Какво се случва с инфлацията при наемите? Дали остава висока, защото тя има значителен принос към базовата инфлация? Но ако не сме в пика, то сме близо до него.

Дори и да отстъпим от пика, налице е всеобщото разбиране, че все още ще сме доста над нивото от преди няколко години, преди пандемията. Макар мнозина да изключват храните и енергията, заради високата волатилност, наблюдаваме категорична липса на волатилност особено при храните по отношение на трайното повишение на някои цени. Кога това ще придобие се отрази в политиката на Фед?

Мисля, че то вече се отразява, в смисъл че много домакинства, особено онези спадащи към сегмента на ниските доходи живеят от заплата до заплата.

Храната и енергията не са от онзи тип разходи, за които можете да кажете: „Този месец няма да купувам, ще го отложа за следващия.“ Това е важно, защото колкото по-скъпи са тези две категории, толкова повече се стопява разполагаемият доход.

Затова и наблюдаваме слабост в общите потребителски разходи през второто тримесечие – именно заради високите цени на храните и енергията.

Ако сме изправени пред потенциална слабост, бихте ли казали, че по-високите цени се лекуват с по-високи цени?

В известен смисъл, това донякъде е така. Например, видяхме много голямо покачване в цените на петрола след инвазията на Русия в Украйна, че имаше осезаемо влияние върху инфлацията. Но това е само частичен принос. Останалото  се дължи на спад в световния растеж, а оттам и намаленото търсене. Но по отношение на трайната инфлация, която ще видим, Лорета Местер посочи, че не очаква Фед да постигне целите си по инфлацията тази или следващата година. Налице е наистина една трайно съществуваща системна инфлация и Фед имат нужда от време, за да я овладеят.

 

Интервюто е взето преди да излязат данните за инфлацията в САЩ за април, показали ръст на потребителските цени над прогнозата.