Бейли: Има риск от повишение на инфлацията

Андрю Бейли, гуверньор на Английската централна банка

11:30 | 11 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Защо сте толкова убедени, че заплатите няма да се повишат, за да отговорят на инфлационния тласък, който наблюдаваме. Чувам какво казвате за кризата с разходите за живот, но има риск заплатите се покачват. Говорихте за това на пресконференцията. Изглежда има разминаване между банката и бизнеса. Непрекъснато разговарям с изпълнителни директори. Те ми казват е, че наистина им е трудно да наемат служители. В резултат на това се налага да повишават заплатите, за да компенсират това. А в резултат на това, макар че в момента заплатите са по-ниски от инфлацията, тя ще се понижи. Но пазарът на труда може да остане свит и да се стигне до ситуация, в която всъщност тази спирала започва да се хапе.

Ето защо смятаме, че има рискове за повишаване на инфлацията. Но също така смятаме, че основната история тук е голям шок за реалните доходи в страната. Национален шок на реалния доход, който ще натисне надолу както доходите на домакинствата, така и тези на компаниите, което ще се отрази и на корпоративните маржове. Това според нас ще забави икономиката. Това ще забави търсенето в икономиката.

Вероятно вече виждаме някои признаци на това. Погледнете разликата между доверието на потребителите и на бизнеса в тази страна, която в момента е доста голяма.

Никога не съм бил привърженик на това да се отдава прекалено голямо значение на едно число. Но имахме доста слаби продажби на дребно преди няколко седмици. Виждаме някои признаци, че това започва да се случват.

За съжаление този шок върху реалните доходи трябва да дойде. Няма начин без това. Не може да отиде никъде другаде, за съжаление. Но сте прав. Обикалям страната много.

В момента, и това потвърждава историята на бизнес доверието, фирмите казват, проблемът е, че не мога да наемат достатъчно хора.