Г-7 изрази силно безпокойство за Хонконг

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

13:30 | 10 май 2022
Обновен: 17:19 | 10 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Има глобална и локална реакция. Тази сутрин говорих с Майкъл Тийн, депутат от Хонконг и представител в Националния народен конгрес в Пекин. Той каза, че въпросът за 1 млн долара е дали това е пътят. Дали това е бъдещето? Един кандидат, избран от Пекин и подход всичко или нищо.

Той каза, че може би ще има още един-два мандата, преди да се върнем към крайната цел за провеждането на избори, както е записано в Конституцията. Но това ще стане постепенно.

Мисля, че има още много, много дълъг път до всеобщи избори в Хонконг. И според Майкъл Тийн това е заради бунтовете, или по-скоро протестите, които станаха  през 2019г.

Ето какво казаха външните министри на Г-7 в декларация за избора на Джон Ли в неделя. Правилно казвате, че изборът е минал без оспорване с над 99% от гласовете на 1500-те членове на комисията. Те изразиха силната си загриженост и го нарекоха „обида за фундаменталните свободи в бившата британска колония“.

„Сегашният процес на номиниране е рязък обрат от целта за всеобщи избори и допълнително уронва възможността на жителите на Хонконг да бъдат законно представлявани. Ние сме дълбоко загрижени от това продължаващо уронване на политическите и гражданските права в Хонконг“

Не е изненада, че не само външното министерство в Пекин, но и самият Джон Ли вчера отговори на тези опасения. Джон Ли каза следното: „Мисля, че хората възприемат двоен стандарт“ и добави, че подобрената изборна система е била от полза за народа на Хонконг.

Говорителят на Външно в Пекин осъди критиката и каза, че авторите й поддържат фалшива демокрация и ескалацията на насилието, на което бяхме свидетели в Хонконг.

Декларацията на Г-7 последва изявлението на ЕС предишния ден. ЕС в неделя изрази тревога и каза, че съжалява за това нарушение на демократичните принципи и че това поредната стъпка в разрушаването на принципа Една страна-две системи.

Този дебат очевидно ще продължи, след като Джон Ли поеме поста на главен администратор на Хонконг на 1 юли от Кари Лам. Той ще стане петият администратор на острова след като Великобритания предаде управлението през 1997г.