Джейми Даймън: Студената война се завръща

Джейми Даймън, председател и директор на JPMorgan Chase

14:44 | 6 май 2022
Обновен: 17:44 | 6 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Действат ли санкциите? Опитват ли се те да възпрат Русия да продължава войната в Украйна или това е просто опит да се наложи санкция на руската икономика?

Не е същото като да има танкове и самолети, но те работят, за да може руският БВП да спадне с 10 или 15 процента. Не забравяйте, че има санкции и също така и върху контрола на износа и други подобни. Със следващия кръг, ако Европа наистина спре вноса на петрола и вие наистина можете да спрете петрола, Русия може да падне още 10 процента надолу. Така че това е инструмент от инструментариума. Не е крайна мярка. Необходимо е. Крайната мярка са танковете. Не бъркайте двете неща. Но едното, санкциите са доста мощен инструмент.

Но очаквате ли да продължат години? Мисля, че казахте години.

Не, не очаквам. Казах, че трябва да сме подготвени и за това. Не знам какво ще се случи.

Но как виждате да завърши това? Ако сте президент на САЩ, ако сте председател на ЕК, ако сте Фед в момента, трябва Ви теория на играта. И за да тръгнете в която и да е посока, това е система с три посоки. Така че какво ще направите?

Ще планирам и трите. Грешка е да се гадае коя да бъде. Трябват и трите. Смятам, че по принцип Студената война се завърна. Целият свят научи нещо, което винаги сме знаели, че националната сигурност винаги е най-важното нещо. Но това остава на заден план, когато всички сме добре. Но сега тя е най-важното нещо. Трябва да бъде най-важното до края на живота ни. Така че може би всички сме научили, че това е постоянно състояние на нещата. Студената война се завърна. Съюзниците трябва да се обединят и то не само за военни цели, но и за целите на глобалните икономически стратегически инвестиции, така че да имаме сигурен свят. Ако не го направим ще виждаме Украйна по целия свят. Ще виждаме различни форми на хаос.