Макгинес: Ако банка не е сигурна за сметка или транзакция, да не поема риска

Мейрид Макгинес, европейски комисар финансови пазари

20:24 | 4 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Комисар Макгинес, благодаря много, че се присъединихте към нас. Виждате ли отбягване на снкциите и начини за заобикаляне или смятате, че много от банките са прекалено строги и замразяват руските банки, които не са санкционирани?

В Италия съм от два дни и слушам какво говорят банките и бизнесът за случващото се на място. Има силна политическа воля, особено от страна на премиера Драги, да има пълно прилагане на санкциите.

Банките също са напълно ангажирани с това, както и индустрията. Интересното е, че има и момент на намаляване на риска.

Във връзка с това, което казвате, когато някоя банка чувства, че не е сигурна относно сметка или транзакция, да не поема риска. Но това също е отразено и във факта, че индустриите, които  са инвестирали в Русия казват, че не се чувстват комфортно с това, знаят че не са санкционирани и може би трябва да оттеглят руските си инвестиции.

Другият момент е заобикалянето на правилата. Това е нещо, за което много внимаваме, затова работим със страните–членки, за да сме сигурни, че имаме ясни насоки, отговаряме на въпросите им. Работим със съюзниците ни – САЩ, Япония, Австралия и други.

Така че процесът е сложен и не се целим само към финансовата система, а също и към някои търговски въпроси.