Комисар Макгинес: Трябва да сме внимателни, за да не навредим на собствените си икономики

Мейрид Макгинес, европейски комисар финансови пазари

20:22 | 4 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н комисар, в продължение на този разговор, руснаците имат нови начини за плащане на газа. Те включват обмяна на прави в евро, а еврото се обменя в рубли. Чувствате ли се комфортно с новата процедура въведена от Москва? Тревожите ли се, че това може да е заобикаляне на някои от санкциите?

Току що говорихме за заобикалянето им. Това, което става с плащането на горивата е, че според договорите ни с Русия, то трябва да става в евро и тово ще продължи. Въпреки, че има някои объркващи сигнали относно него. Ще има много коментари около ефекта на снежната топка по този върос.

Може би голяма част от това е, за да се объркат много от нас, които разчитаме на руските изкопаеми горива. Но мисля, че е много ясно, че от европейска гледна точка трябва бързо да продължим напред заедно със съюзниците, но трябва и да настояваме да се изпълняват договорите.

Само да поясня, Вашият съвет към енергийните компании опериращи в Европа и купуващи руски газ е, че това е напълно приемлив начин да се плаща за този газ и стига парите да се транферират в Русия в евро, Вие нямате проблем с тази процедура?

Това гласи договорът – купуваме газ и плащаме с евро. Има много дискусии със страните – членки около това. Ясно е, че от руската страна ще чуете, че се опитват да заобиколят това, което ние се опитваме да правим. Трябва да е много ясно, обаче, че тези санкции дават резултат. Вижте какво става с лихвените проценти в Русия.

Те са над 10% на този етап. Това вреди на руската икономика и бизнес. Нашите санкции ще се задълбочават със задълбочаване на последиците. Така че около енергията, този въпрос изниква всеки ден, включително и натиска да се изтеглим по-скоро.

И отново към въпроса за това за какво са санкциите. Те са за да навредят на руската военна машина. Трябва да сме внимателни, за да не навредим на собствените си икономики, докато бързо се изтегляме от тази свръхзависимост.