Китай заговори за граници в отношенията с Русия

Стивън Енгъл, Bloomberg

13:30 | 25 март 2022
Обновен: 17:50 | 25 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Стив, какво точно казва посланикът и колко силно е изявлението му?

Да, то е доста силно и също така доста нюансирано. Цин Ган е китайският посланик в Съединените щати. Той говори пред Phoenix Television, която е местна телевизия на китайски език.

Коментарите му са наистина първите от страна на високопоставен китайски служител, който пояснява мащабната съвместна декларация между Москва, между Си Дзинпин и Москва, и Владимир Путин преди Олимпийските игри през февруари, която обяви, че техните отношения нямат граници.

В това интервю Цин Ган по същество казва всичко. Ще го прочета дословно.

Той каза: „Сътрудничеството между Китай и Русия няма забранени области, но има долна граница. Тази линия е постулатите на принципите на Устава на Организацията на обединените нации, признатите основни норми на международното право и международните отношения.“

Той добави, че това е насоката на Пекин. Тя се следва във всички китайски двустранни отношения.

След инвазията Пекин очевидно деликатно балансира. От една страна, подкрепя Путин и подкрепя не непременно войната, но подкрепя Путин в ООН и също така обвинява Съединените щати за провокиране на войната заради политиката на разширяване на НАТО. Но в същото време каза, че признавайки суверенитета на Украйна, Си Дзинпин е изправен пред по-голям натиск да се дистанцира от предупреждението на САЩ, че ще има последствия и за Пекин, ако добави военна помощ за Москва.

Стив, какво знаем за вътрешната реакция в Китай към войната?

Разбира се, знаем, че държавните медии контролират обществения диалог в интернет, както и по телевизията. Но подобно на Русия хората имат виртуални частни мрежи, VPN.

Има всякакви различни мнения и новини. Има някои гласовити учени в Китай, които осъдиха войната в Украйна. Например нецензуриран коментар на Ху Уей от Държавния съвет свързан с Центъра за изследване на обществената политика. В началото на март той се застъпи за ясно откъсване от Русия възможно най-скоро.

Също така Сяо Бин, който е от изключително влиятелната каста на китайската академия за социални науки в Пекин. Той казва, че стратегическото партньорство между Китай и Русия, за което говорих по-рано, и което бе анонсирано в началото на февруари, то се появи, казва той, от състояние на липса на война. Сега обаче казва, че последвалото нахлуване на Владимир Путин в Украйна е променило тази динамика.