50% от европейските компании в Хонконг планират да напуснат

Вони Куин, Bloomberg News

11:33 | 25 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Почти половината европейски компании в Хонконг планират да напуснат града според проучване на местната Европейска търговска камара. В него 25% от запитаните планират пълно изнасяне догодина и други 25% смятат частично да се оттеглят. Негативните резултати са вероятно още едни знак, че строгите ковид мерки може да вредят на бизнес доверието в Хонконг.

Китай каза, че Хартата на ООН е основата на отношенията й с Русия. В интервю за държавните медии посланикът на Китай в САЩ каза, че няма ограничения в партньорството с Русия и че се управлява от международното право. Забележката е първа от китайски официален представител откакто президентът Си е под международен натиск да се дистанцира от Владимир Путин.

САЩ обяви, че налага санкции на фирми и лица за подпомагане на развитието на севернокорейската ядрена програма след като Пхенян потвърди чрез държавните медии теста на балистична ракета с далечен обсег. Санкциите на САЩ се отнасят до пет организации и лица, които имат присъствие в Северна Корея и Русия, както и една в Китай. Пхенян от януари засили активността на ядрените си обекти.

Един от прокурорите, ръководил разследването в Ню Йорк срещу Доналд Тръмп настоява, че бившият президент е виновен в измама с финансите си. Прокурорът напусна офиса на окръжния прокурор в Манхатан миналия месец и в писмото с оставката си твърди, че вече има повече от достатъчно доказателства за присъда, но че окръжният прокурор не искал да продължи. Говорителката на главния прокурор на Манхатън каза, че разследването на Тръмп продължава.