Украйна поиска BIS и МВФ да изключат Русия

Сергей Николайчук, заместник управител на централната банка на Украйна

19:00 | 4 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Какво е нужно да направи за вас сега Банката за международни разплащания и основните централни банкери, като например председателят на Фед Пауъл? Какво трябва да направят, за да помогнат на вашата страна?

Благодаря ви много за поканата и благодря на света за подкрепата на Украйна срещу руската агресия. Определено днес сме много щастливи, че големите напреднали държави, а също и международните финансови организации ни подкрепят. И също така се опитахме да направим всичко възможно, за да наложат най-строгите санкции на Русия, за да се увеличим цената на тази инвазия в Украйна.

Връщайки се към въпроса ви относно BIS и МВФ, досега се опитвахме да убедим мениджърите, лидерите на тeзи организации, че в настоящата среда на Русия не може да бъде позволено да бъде член на тези уважавани организации в ситуация на такава военна агресия и пряко нахлуване на територията на Украйна. Ето защо ние се обърнахме с молба за прекратяване на членството на Русия в тази световна финансови организации.

Г-н заместник-управител, знаете ли дали МВФ помага на руснаците да разберат санкциите и да ги заобиколят? Дали те търсят съвети от тях? Каква е вашата интерпретация на това, което се случва между тези международни институции в момента и как те всъщност работят с Русия ежедневно?

Моето разбиране е, че в този момент активното сътрудничество между международната финансова организация и руската финансова институция е преустановено. Надяваме се, че това е само първата стъпка. Надяваме се, че в настоящата обстановка членството на руската финансова организация като Централната банка, като министъра на финансите и така нататък, не може да бъде допускано. Така че след всичко това, уважаваната в миналото организация като Централната банка на Русия в днешно време финансира, за да подкрепя своята терористична държава, за каквато ние смятаме за Русия сега.

Така че ние не смятаме това в сегашния му вид е разумно да има каквито и да е операции и отношения с руските власти.