Emirates NBD за спада в цената на петрола до Q4

Едуард Бел, старши директор Пазари, Emirates NBD

14:30 | 1 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Това, което чухме от Джеф Къри за смущения от Русия – това ли е и вашият най-добър сценарий?

Това се оценява от пазара в момента. Оказва се, че Русия технически все още може да изнася суров петрол и можете да наддавате за тези барели на пазара.

Има известна тревога от страна на петролните трейдъри и тези, които финансират търговията, финансовите институции, за риск да попаднат на санкционирани фирми.

Но има усещане в момента, че Русия все още има право да изнася петрол.

Ако имаме преки санкции за руския износ на суров петрол или газ, тогава може да се окажем в ситуация, когато няма да има налице компенсация на пазара.

Свободен капацитет сред ОПЕК има към 3 млн барела на ден. Това малко ще помогне да се преодолеят евентуални смущения за руския износ на петрол, но няма да може да се компенсират изведнъж.

Тази графика, която виждаме е за компонентите на пазара на петрол в света. Изнасят Русия, Саудитска Арабия и САЩ. Ако извадим голям дял от глобалното производство, дори идеята за някакво смущение от страна на руския износ ще има големи последици за пазара. Тази седмица може да се случат 2 неща. Първо, да имаме решение за пускане на петрол от резервите. И среща на ОПЕК+, която обаче не се очаква да направи нищо. Ситуацията обаче е извънредна и може би налага извънредна реакция. Кой какво ще прави в следващите няколко дни?

Очаквам пускането на петрол от резерва да дойде от САЩ и някои техни съюзници на развитите пазари, както стана последния път миналата година. Малко повече петрол излезе на пазара.

Това може да помогне на маржините и успокояване на част от ценовия натиск в момента.

За ОПЕК+ обаче – да, те може да ускорят увеличението на производството за април малко повече, над 400 хиляди барела на ден. Не сме забелязали обаче някой от министрите на петрола да е споменал нещо подобно.

Да не забравяме и че Русия остава член на ОПЕК+. Ако някои от тези производители реши да увеличи производството – примерно Саудитска Арабия или ОАЕ – ако те кажат, че ще добавят малко повече в следващите няколко месеца, бихме очаквали Русия много агресивно да се противопостави.

Затова за ОПЕК+ е важно да запази интегритета на този съюз. Спомените за ценовите войни от март-април 2020 са още живи. Знаем колко бяха опустошителни за цените на петрола и за икономиките на страните-производителки в ОПЕК+.

Така че организацията ще иска да продължи да работи като съюз и управлението на пазара е от основно значение за нея.