Emirates NBD очаква да бъде засегнат износът на зърно през Черно море

Едуард Бел, старши директор Пазари, Emirates NBD

14:30 | 1 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Цените на морските превози скочиха. Имаме графика, която го показва и това се прибавя към сегашните цени на петрола. Имаше няколко бележки, скептични към сегашния ръст, включително как след цялата волатилност и геополитически натиск Брент може да падне на 80 долара, защото всичко над този праг незабавно се отразява на структурата на търсене.

Точно така мислим и ние. До края на годината цената на петрола би трябвало да намалее. Първото тримесечие винаги е било едно от най-затегнатите като баланс на петролния пазар. Практически тогава нямаме натрупване на запаси или черпене от тях.

Така че перспективата от продължителен конфликт,  който би могъл да предизвика смущения в износа на Русия на петрол засега се отразява във високи цени.

Но с напредването на годината и след като ОПЕК+ продължава да поддържа ангажимента да добавя тези барели на пазар, макар и бавно, с увеличението на американското производство – леко, но устойчиво към края на годината;  с ръста на търсенето и дори и при лекото смущение от високите цени; с нормализирането на търсенето до четвъртото тримесечие на нива от 1 млн барела на ден в сравнение с 5 млн барела на ден сега, това би трябвало да облекчи баланса на петролния пазар през четвъртото тримесечие и да намали цените.

Има още много време до четвъртото тримесечие, така че засега петролните трейдъри и хората, които пълнят резервоара си ще продължават да живеят в настоящия контекст.

Ако говорим за инфлационния натиск от веригите на доставка, ако говорим за ралито на суровините, какво ви тревожи най-много? Може би това, което става при по-меките суровини? Като жито, царевица, където страни без такива ресурси като Саудитска Арабия или ОАЕ скоро ще се окажат под натиск. Къде забелязвате критичния момент тази година, когато това ще се превърне в реален проблем? Определено ще се справят за седмица или месец. Но устойчивото повишение е проблем.

Да, един от проблемите с ралито на суровините е, че е навсякъде.

Няма нещо, което да компенсира.

Да, имаме по-високи цени на храните, но вероятно по-управляеми цени на енергията или на производството на суровини, на строителни материали или метали.

Практически обаче всичко поскъпва едновременно.

Както знаете, много от развиващите се икономики тук, в Близкия изток пряко разчитат на износа на зърно през Черно море. Те ще бъдат пряко засегнати от този конфликт.

В резултат на това цените на храните.