IIF: Руските санкции може да се отразят на ръста

Елина Рибакова, заместник-главен икономист на Институт за международни финанси

19:00 | 23 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Кои биха били точките за натиск върху руската икономика?

Много е важно да се следи какво казват американските и европейските власти за планираните санкции. Знаем, че има пакет, който вече е подготвен в случай че бъде извършено нападение.

Това е многостранен пакет, който включва различни страни.

Смятам, че има два ключови елемента в този пакет.

Единият е финансовия сектор. Достъпът на руските банки до американския долар е ключов.

Вторият е фокусиран повече върху контрол върху износа. Ако някои от системните банки, които покриват по-голямата част от руската финансова система бъдат засегнати, това определено ще окаже въздействие върху финансовата стабилност и растежа.

Засега имаме прогноза за растеж от около 2 % през текущата  година. Потенциален растеж 1,5 %.

Но, разбира се, при санкции от значителен размер, растежът може да стигне до нула или може да бъде отрицателен в близко бъдеще.

Какви могат да са щетите, ако банките срещнат затруднения при достъпа до доларовата система на САЩ? Когато съм разговаряла с руски изпълнителни директори през последните години, те се стремяха да подчертаят начина, по който руската икономика се опитва година след година да намали зависимостта си от щатския долар?

Един от аспектите за Русия ще бъде дезинтеграцията от глобалните финансови пазари.

Щатският долар представлява едва 16% от руския резерв. Златото го надминава. Дори юанът е повече. Също така физическите руски резерви се държат далече от американски юрисдикции. Така че определено имаше диверсификация.

Заради санкциите от 2014 г, руските корпорации и банки бяха принудени да изплащат дългове, така че те не вземат толкова много заеми от външни капиталови пазари.

Въпреки това все още около 25% от депозитите ни са в чуждестранни валути, някои от тях в долари, и това е много важно за глобалната търговия, по-конкретно за търговията на енергията и стоките, които Русия изнася за Европа. Така че те ще имат проблеми с разплащанията при тази търговия.