Руският износ на паладий е много важен за зеления преход в Европа

Елина Рибакова, заместник-главен икономист на Институт за международни финанси

19:00 | 23 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Кажете ни какви последици очаквате да видите и на суровинните пазари, при евентуално допълнително напрежение? Фокусираме се много върху петрола, но не става дума само за износа на петрол или газ, а също така и на метали и селскостопански продукти, ако говорим и за Украйна?

Абсолютно. Дори и само при металите, руският износ е повече от 40% от европейското потребление на паладий. Това е много важно за зеления преход. Имаме и други ключови метали, на които Русия е производител, като титаний. Така че трябва да внимаваме за това.

Наистина, че селскостопанските продукти, особено в Украйна, защото тя е важен доставчик за Европа, но също и за страните от Близкия изток, Египет, Ливан. Те разчитат на експорт от Украйна. Става дума за селскостопански продукти, но част от тях са фуражи за животновъдството, а това би засегнало широк кръг от хранителни продукти.

При вече високата инфлация и при положение, че суровините и селскостопанските стоки заемат голям дял от инфлацията на развиващите се пазари, това определено ще даде последици върху развиващите се пазари по света.

Споменахте, че фокусът върху санкциите има две измерения – финансовите услуги и контрола върху износа, къде бихте очаквали най-големи последствия от контрола на износа?

Контролът на износа оказва влияние върху прогнозата за руския средносрочен растеж. Вървим към икономически и финансови мерки. Без преливане на производителност от Запада, Русия ще има затруднения да развива своя IT сектор, да разработва нови петролни залежи. Това ще продължи да натежава върху производителността и перспективите за растеж в Русия.

Това може също така да я принуди да вазимодейства повече с Китай, който се опитва да изнася голяма част от своето производство. И въпросът е доколко Китай ще спазва прилагането на контрола върпу износа наложен от САЩ.