Спадът на инфлацията в Китай ще намали натиска над заводите

Енда Куран, Bloomberg News

12:30 | 17 февруари 2022
Обновен: 14:16 | 17 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Както потребителските цени, така и цените на производителите са по-ниски от очакваното в Китай. Знаем, че при потребителските цени, тези на хранителните продукти спадат, особено цените на свинското месо.

Така че това очевидно ще доведе до намаляване на потребителската инфлация.

Дори цените на енергията и петрола да се повишават от страна на производителите. Китай е най-големият вносител на петрол.

Намаляването на цените на суровините доведе до намаляване на цените на производителите. Те се върнаха до около 9,1%. Това ще намали натиска върху заводите, които изпитваха затруднения с тази висока разходна база през по-голямата част от миналата година.

Като вземем всичко заедно, това предполага, че сега има повече възможности за политиците да продължат и да подкрепят икономиката си, да отпускат още пари, без да се притесняват от инфлационния натиск.

И това е доста различно място, когато сравнявате Китай с там, където се намират САЩ в момента.

А какво ще кажете за тази среща на финансовите министри от Г-20 и на централните банкери в Индонезия. Какво можем да очакваме от нея?

Това е първата среща за годината на централните банкери под ръководството на финансовите министри. Тя ще бъде комбинация от виртуални и лични срещи.

Основното нещо, за което трябва да се мисли е колко различен е дневният ред от последната им среща през октомври. Тя беше посветена на преходната инфлация. Големият акцент беше върху международно данъчно споразумение.

А сега тук сме само няколко месеца по-късно и тези служители от икономиките на развиващите се страни гледат в дулото на силно агресивната политика на Фед на повишаване на лихвите.

Други икономики от развиващите се пазари също трябва да повишават агресивно лихвените проценти. По същия начин някои в развитите страни се борят с инфлацията. Колко широко разпространена ще стане тя и какво могат да направят, за да се справят с нея, както и да се справят с мекото приземяване?

В дневния ред има и други въпроси, разбира се. Данъците все още присъстват. Устойчивото финансиране също. Но трябва да кажем, че основният извод от това събитие ще бъде по-скоро техните мисли за това как ще се ориентират в пандемията и как ще се справяте с мекото приземяване, без да се затягат твърде много лихвените проценти.