МФ на Украйна: Киев може да се справи с всякакви случаи, част 2

Серхий Марченко, министър на финансите на Украйна

17:00 | 7 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Описвате ситуацията като турбулентна. Каква е оценката ви за отражението на тази „турбулентна“ ситуация върху украинската икономика и финанси?

В момента се наблюдава известна турбулентност на външните пазари, както вече съм казвал, ние имаме ограничен достъп до външните пазари. Има влияние и върху вътрешния пазар, но то не е така драстично. Успяваме да съберем данъците, а през миналия месец успяхме да съберем 9 милиарда повече спрямо планираното от данъци. Миналата година събраните данъци надвишиха с 25% очакваната събираемост. Това ни помогна да създадем достатъчен буфер, който да смекчи всеки риск, който можем да прогнозираме.

Президентът заяви, че Украйна се нуждае от 4 до 5 милиарда долара, за да стабилизира икономиката. Той каза и, че разговорите със Съединените щати продължават. Какви заеми очаквате да осигурят Съединените щати?

Ние сме в процес на преговори с американското правителство и конкретно с министерството на финансите. Ние предложихме стокова подкрепа в замяна на американски гаранции и сега американската администрация обмисля това предложение. Не става дума за пари, става дума за сигнал – дали Съединените щати могат да дадат сигнал, че могат да ни отпуснат известна сума американски гаранции, това много ще ни помогне.