Американското производство може да стабилизира световния петролен пазар

Дан Йергин, вицепредседател на HIS Markit Ltd

20:12 | 3 февруари 2022
Обновен: 22:49 | 3 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

В момента има един добър въпрос. Да видим обратната страна на залога. Да приемем, че ситуацията в Украйна бъде решена без реален конфликт, това ще свали ли цената на петрола?

Бих казал, че ще свали част от цената, защото определено сега има рискова премия. Но е много трудно да се оцени.

Ще има облекчение, ако спрем да бъдем на прага на военен конфликт.

Но мисля, че това няма да означава петролът да падне.

Фундаментите са налице и дори и преди тази криза с Украйна, пазарът бе отворен за други смущения. Например хутите в Йемен пращаха ракети и дронове в Абу Даби, който е един от основните производители на петрол.

Говорите за затегнат петролен пазар. Може ли САЩ да се притече на помощ? Може ли да спаси световния петролен пазар с шистов петрол и LNG?

Ще видим. Това е един от най-големите стабилизатори на пазара в момента. Фактът, че американското производство на петрол расте. Ще има вероятно значително увеличение между сегашния момент и края на годината, но няма да стане за един ден.

Мен много ме учудва как Вашингтон открива това, което останалият свят отдавна знае. Че производството на петрол и газ в САЩ е голям геополитически актив. В момента говорим за петрол, но втечненият газ, който САЩ праща за Европа е от абсолютно критично значение. Сега в Европа отива повече LNG, отколкото руски газ.

Вижте трета част на видеото.