Energy Aspects: ОПЕК се придържат към нивата на квотите по страни.

Амрита Сен, Energy Aspects

15:15 | 2 февруари 2022
Обновен: 17:16 | 2 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Споменавате това 7-годишно изпреварване на текущата цена спрямо фючърсите. Вероятно това показва колко крехко е предлагането. Да се насочим към срещата на ОПЕК днес, ако решат да увеличат с 400 хиляди барела. Вие много пъти сте казвали, че могат да обявят 400 хиляди барела, но просто нямат възможността да ги предоставят. Кой е най-лошия сценарий в това обещание? Колко може да продължи тази пропаст? Защо саудитците просто не се намесят? Защо не могат да се намесят и да затворят пропастта?

На хартия саудитците разбира се могат да се намесят заедно с Кувейт, ОАЕ. Страните от сътрудничеството в Персийския залив има свободен капацитет.

Но начинът, по който са структурирани дилърите в момента е уникален, защото това се прави по страни. Имали сме и преди квоти по страни. Но спадът на цените през 2020г. обедини групата. И те сега се придържат към нивата на квотите по страни.

Самият принц Абдулазиз повтори много ясно, че няма да компенсира други хора, които не могат да произвеждат.

Това е проблемът в момента.

Дори и някои страни да имат повече свободен капацитет, който да включат, те няма да компенсират другите.

Може ли по-високите цени да ги накарат да си променят мнението? Джеф Къри от Goldman Sachs каза, че 90 долара за барел Брент може да накара ОПЕК дори да увеличи производството над очакваното?

Виждала съм го, но не вярвам. Очаквам да се придържат към тези 400 хиляди барела засега. По простата причина, че да, цената на петрола е висока, но сме чували делегатите да обясняват, че това се дължи на геополитическата ситуация между Русия и Украйна или на времето.

В разговорите си принц Абдулазиз много пъти каза: вижте къде са цените на газа и въглищата. Петролът е нищо в сравнение с тях. И отново продължава да подчертава, че има недостатъчни инвестиции от страна на западните компании като цяло.

Което е напълно вярно.

Да не забравяме, че иранската сделка може би се доближава до финализиране.

Водят се по-позитивни разговори.

Така че не вярвам ОПЕК+ да го приеме, особено ако се появи новина от иранските преговори, че техният петрол ще се връща на пазара.

Освен това има и сезонни фактори като поддръжката на рафинериите.

Има куп причини да запазят курса дори и при сегашните цени.