Ексклузивността добра стратегия ли е за производителите на игри

Джейсън Шриър, Bloomberg

17:30 | 1 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

За мен, това е абсолютно удивително по много причини, но основното е, че Bungie създаде Halo, която в известен смисъл създаде Xbox за Microsoft. Те дори бяха собственици на Bungie и сега, когато  Microsoft купува създателите на Call of Duty, която е нещо като наследник на Хелоу, Sony, собственика на PlayStation ще купи  Bungie! Какво става?

Направо е невероятно! Истински неочакван обрат.  Bungie е компанията, която създаде Halo, а без Halo нямаше да има Xbox, без Halo Xbox, а оттам и Microsoft нямаше да са в гейминг индустрията. Абсолютно невероятно е, че сега  Bungie ще стане част от най-големия конкурент на Microsoft – Sony PlayStation.

Разбира се ще мине още време преди да научим подробности по това придобиване, но за момента Sony дава сигнал, че няма да прави играта Destiny 2 на Bungie ексклузивна за PlayStation както са правили с други свои придобивки. Ще видим дали след година ще можем да играем  Destiny на Xbox.

Дали ексклузивността е добра стратегия за производителите на игри? Аз съм изгубил безброй часове, а вероятно и още повече пари за Call of Duty и  Halo, но част от привличането е в това, че играя срещу много хора от цял свят и мнозина са на  PlayStation докато аз съм на Xbox.

Любопитно е. Мнозина посветени в гейминга твърдят, че бъдещето на игрите са платформите, за да можете да си избирате всяка игра за всяка система.

Дори и  Sony, която по традиция е голям застъпник на ексклузивността и игрите ѝ са единствено за  PlayStation, дори и те вече публикуват за компютри и много от игрите им могат да се инсталират на тях.

Няма да се изненадам след няколко години да видим края на тази ексклузивност, макар че точно тя помогна на  PlayStation да продаде над 116 милиона конзоли. Хората ги купуват, за да могат да играят игри като God of War, The Last of Us и Uncharted. Не знам, но има много за и против за всяка една от стратегиите.