О’Донъл от Techanalysis: Напълно е възможно Apple да свали цените

Боб О’Донъл, президент и главен анализатор, Techanalysis Research

11:30 | 28 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Apple подобри почти всички очаквания, а печалбата на акция стигна 2,10 спрямо очакваното 1,89. Забелязвате ли нещо изобщо, което да ви дава основания за тревога?

Няма реални основания за тревога. Само една мисъл, след като чух останалите директори да говорят за проблемите си със снабдяването – явно Apple също казва, че има такива, но не много.

Важно е да имаме предвид, че за много от доставчиците на Apple, тя е най-големият им клиент. Така че те ще направят каквото могат, за бъде доволна Apple, защото в повечето случаи е най-големият клиент.

Компанията успя да използва силата си, мощта и мащаба си, за да получи необходимите части. Освен това тя е много дълбоко във веригата на доставки. Те го показаха много пъти през годините.

Мисля, че имат добра представа за снабдяването, сигурно по-добра от редица други компании и това се видя от резултатите им.

Apple определено тръгва от позицията на силата към веригата на доставки. Но кои са факторите, които не може да контролира? Инфлацията как може да им се отрази в бъдеще и ще се наложи ли да свалят цените на някои от продуктите си?

Напълно е възможно Apple да свали цените.

Те имат много добри маржини. Можем да кажем, че имат възможност да маневрират. Да поемат част от разходите.

Но ако продължаваме да усещаме този инфлационен натиск, това ще бъде неизбежно.

Интересно за резултатите им е, че обикновено всички категории хардуер са силно циклични. Можеш да видим синосуидата между първото и второто тримесечие как се вдига и пада. Така е и тази година.

Но приходите им от услуги!.. Вижте какво прави Apple с услугите! Почти 20 млрд долара това тримесечие. Това е линейна графика във възходящ тренд. С огромни маржини.

Едва ли ще има особен инфлационен натиск там.

Затова голяма част от ръста на Apple в бъдеще, дори да има някакви инфлационни проблеми вероятно при хардуера, силният им бизнес с услугите ще им помогне. Те добавят все повече и повече съдържание, все повече продукти и следователно привличат все повече потребители на тези услуги.

Точно това е причината за дългосрочния ръст на Apple.