САЩ предаде на Русия рязък отговор

Джулиет Сали, Bloomberg Сингапур

09:00 | 27 януари 2022
Обновен: 10:59 | 27 януари 2022
Преводач: Мария Попова

САЩ предаде на Русия рязък отговор, с който отхвърли повечето й искания за Украйна. Москва иска НАТО да свие границите си и да затвори вратите за евентуалното приемане на Украйна, но Вашингтон отказа. Държавният секретар Блинкен каза, че САЩ остават в готовност за преговори и очаква да говори с външния министър на Русия Сергей Лавров в близките дни.

"Отворени сме за диалог. Предпочитаме дипломацията. Зависи от Русия да реши как да отговори. Ние сме готови на всичко", каза Антъни Блинкен.

Британският премиер Борис Джонсън отказва да подаде оставка и очаква резултата от полицейското разследване на предполагаемите партита по време на локдауна. Той каза пред Камарата на общините, че няма да коментира въпроса, докато тече разследването. Премиерът е под нарастващ натиск да подаде оставка. Според съобщенията той е присъствал на групови тържества в момент, когато на повечето британци това е било забранено.

"Ние взехме трудното решение, ние направихме каквото трябва и ние, по-точно аз оставам на работа", каза Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания.

Принц Андрю официално отхвърли обвиненията в сексуално насилие по делото във федералния съд в Манхатън и поиска да се гледа от съдебни заседатели. Той се позова на „взаимно съгласие“ и „недобросъвестност“ в своя защита по делото на Вирджиния Джуфре, която твърди, че той я е нападнал като тийнейджър. Принц Андрю иска прекратяване на делото на същото основание, по което беше постигнато споразумението с Джефри Епстин през 2009, но съдията отхвърли искането.