Майнърд: Подходът на Фед е формула за бедствието

Скот Майнърд, инвестиционен директор на Guggenheim Global

10:32 | 27 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Скот, имаме си нова дума в нашия жаргон, в нашия речник на тази историческа пандемия. Какво означава „подходящ“ за Майнърд от Гугенхайм?

Не съм така запленен както повечето хора. За момента, „подходящо“ ще е да се започне свиване на баланса и да се позволи на лихвите да намерят своето пазарно равновесие. Идеята, че Фед да намали баланса и да повиши лихвите, както казаха те по-късно през годината всъщност е формула за бедствието, което забъркахме през 2018. Ще позволим на рисковите активи да ни казват кое е точното ниво на лихвите, а не пазара.

Точно тази посока на разговора търсех – реакцията на пазара на една теория. Предстои интервю на Джефри Лакър и Бил Дъдли. Лакър, който е бивш президент на Фед Ричмънд, остро критикува липсата на теоретична рамка. Това ли е новата теоретична рамка – пазарите да ни казват какво да правим?

Не, новата теоретична рамка гласи: ние сме банда умници от Вашингтон и можем да ви кажем кое е точното ниво на лихвените проценти и ще продължим да ги повишаваме и да свиваме баланса докато пазарът се пречупи. Според мен, това е формулата за катастр