Фед пусна доклад с плюсовете и минусите на дигиталния долар

Майкъл Макий, Bloomberg

14:31 | 21 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Този доклад бе отдавна очакван. Първоначално Фед бе казал, че ще го пусне през септември, но не се тревожете, няма нужда още да купувате или продавате нашите керълайн-койни, защото Фед не заема категорична позиция.

Този доклад просто изброява плюсовете и минусите на банката за дигиталния долар. Фед търси ползите и рисковете, но не заема позиция дали трябва да бъде емитирана дигитална валута на централна банка.

Те искат да съберат за 120 дни много публични коментари и предлагат 20 различни въпроси по темата, по които хората могат да се произнесат.

Основната част на доклада е, че „първоначалният анализ на Фед показва, че ако бъде създадена потенциално дигитална валута на централна банка, тя най-добре ще служи на целите на САЩ, ако бъде със защитени данни, ако използва посредници, ако може масово да се използва и ако позволява проверка на самоличността“.

Какво означава това?

Навлизаме в списъка с плюсове и минуси.

Сред плюсовете на дигиталния долар е, че хората ще могат да използват валутата, необременена с кредит и рисковете за ликвидността. Ще бъде добре организирана и ще позволява по-евтини трансгранични плащания. Ще запази доминацията на американския долар и ролята му на резервна валута и ще насърчи финансовото включване. Защото все още има много хора без банкови сметки, които биха могли да се включат към дигиталния долар.

При рисковете – това ще промени из основи американската финансова система.

Това е важно: стигаме до посредничеството.

Ако банките приемат депозити, който ще взема заеми? Това е реален въпрос и това означава, че Фед ще поеме реално вашата банкова сметка, дори и през посредник. Дори и между вас и Фед да има банка. Това би означавало промяна на финансовата система.

Освен това дигиталният долар би могъл да намали наличието на кредити, да увеличи разходите и да направи по-вероятни масовия наплив към банките за теглене на влоговете. Може да промени монетарната политика. Казват, че балансите ще се увеличат.

Също така дигиталният долар повдига сериозни въпроси около защитата на личните данни. Ще трябва да се мисли за мерки срещу финансови престъпления като пране на пари и кибер атаки и заплахи при бедствия.