Фед събира мнения за дигиталния долар

Сю Кийнън, Bloomberg

09:00 | 21 януари 2022
Обновен: 10:45 | 21 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Фед направи важна крачка към дигитална валута. Решението може силно да промени американската финансова система. Централната банка събира мнения за държавната дигитална валута до 20 май. Фед не смята да продължава с проекта без ясна подкрепа от Белия дом и Конгреса и преди да бъде приет закон, с който се разрешава валутата.

Администрацията на Байдън следи данни в реално време от бизнесите, които работят в Китай, за да разбере какъв е рискът от Омикрон за веригите на доставка. Властите съобщиха, че е твърде рано да се определи какви последици може да има новият вариант или локдауните за американската икономика. Информацията се споделя с компаниите, за да са наясно с потенциалните забавяния.

Нанси Пелоси каза, че Камарата в САЩ е близо до финализиране на закона за насърчаване на конкуренцията с Китай и помощ за американския сектор на чиповете. Въпреки че проектозаконът има подкрепата на двете партии и е приоритет за администрацията на Байдън, той зацикли, след като Сенатът прие своя версия през юни. Двете камари одобриха сходни закони, но без да са обособени в пакет.

Централната банка на Русия предложи пълна забрана на използването и добиването на всякаква крипто валута. Страната е един от най-големите региони в света, където се копае крипто. Властите смятат, че дигиталните валути приличат на пирамиди и подкопават суверенитета на монетарната политика. Освен това твърдят, че копаенето на крипто вреди на зелената програма на Русия. Страната вече забрани използването на крипто за разплащания.