Хаависто: Финландия е готова за всичко

Пекка Хаависто, министър на външните работи на Финландия

12:03 | 20 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Какво развитие на ситуацията очаквате? Подготвяте ли се с колегите си от финландското правителство за евентуална инвазия на Русия в Украйна?

При такива обстоятелства ние трябва да сме готови за всичко. Имаше и среща на външните министри от ЕС в Брест, Франция, където обсъдихме единната позиция на Европейския съюз при тези обстоятелства. Разбира се, ще има силна реакция от страна  на Европейския съюз в случай на насилствени действия срещу Украйна. Но считам, че вратата за дипломация е все още отворена и е много важно тя да бъде използвана.

Дали Финландия реално ще се присъедини към НАТО в някакъв момент? Вие сте изключително способни в комуникацията и сте успешни в преговорите за мир. Смятате ли, че бяхте пренебрегнати, когато Русия реши да се обърне директно към НАТО вместо да преговаря с Европейския съюз?

С оглед на сигурността се мисли по възможността за избор дали да се влезе в алианса. Това е много важен принцип и той включва евентуалното членство на Финландия в НАТО. Понастоящем този въпрос не се обсъжда. Ние сме много близък партньор на НАТО и също като Швеция участваме в общи военни учения на организацията. Но ние не възприемаме схващането за различните сфери на влияние в Европа и разделянето на държавите. Всяка държава има правото да избере дали да се включи или не в даден съюз и това включва и Финландия.