Ръст на газа в Европа след липса на споразумение САЩ-Русия

Джулиет Сали, Bloomberg Сингапур

11:30 | 14 януари 2022
Обновен: 11:59 | 14 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Цените на природния газ в Европа се покачиха, защото САЩ и Русия не успяха да сближат позициите си по Украйна, което поднови опасенията от военни действия. Франция разпореди на държавната компания EDF да продава повече електричество на значително по-ниски цени, за да бъдат защитени домакинствата от скока в електроенергията. Безпрецедентният ход ще струва на компанията 8,4 милиарда евро.

Британският парламент беше предупреден от службите по сигурността, че агент на Китай е бил политически активен в Уестминстър. Говорителят на Камарата на представителите заяви, че Кристин Лий е работила за китайската комунистическа партия, за да привлича висши политици. От китайското посолство казаха, че никога не биха се опитали да търгуват с влияние в който и да е чуждестранен парламент.

Twitter, компанията майка на Facebook - Meta и YouTube са получили призовка за предаване на видео материали на комисията към Конгреса по разследването на миналогодишните бунтове на Капитолия през миналата година. Председателят Бени Томпсън заяви, че компаниите не са реагирали адекватно на предишното искане.

Кралицата лиши принц Андрю от всички негови военни титли и патронажи, докато той се подготвя да отговаря по гражданско дело за сексуално нападение. Това става след като през седмицата нюйоркски съдия даде ход на делото. Андрю отрича обвиненията.